29 listopadu 2006

 

Zbytečnosti v názvech témat

Navštěvuji několik diskusních fór. Naprostá většina lidí zakládajících vlákno tam hledá radu na svůj problém a existuje několik základních pravidel, jak by se měl každý na fóru chovat.

1) Použít funkci HLEDAT, a zjistit, jestli není vlákno, které se stejným nebo podobným problémem zabývá. Nevytváří se pak stovky vláken o jednom problému a je jednodušší najít řešení.
2) Pokud žádné není, tak najít správnou sekci, kam dotaz patří a vytvořit nové vlákno se smysluplným nadpisem.

Toť vše. Vypadá to jednoduše a bezproblémově. Pravidelný čtěnář Anti Dement Blogu čeká nějaké ALE...

Dost lidí při registraci ani pravidla nečte, rovnou kliknou na "Souhlasím" a pak se diví, že mají něco dodržovat. Pokud to pochopí, tak je vše v pořádku. Někteří dementi, ale na každý pokus o upozornění na porušování pravidel reaguje "agresivně", omílají kecy o svobodě a odmítají se podřídit. Na ty platí jen drsnější postup. Fórum někdo založil a při vstupu každý souhlasil s pravidly. Pokud je nechce dodržovat, tak může vypadnout, udělat si vlastní fórum a tam nedodržovat vůbec nic.

Samozřejmě je s tím plno problémů a záleží na trpělivosti moderátorů, jakým způsobem se budou snažit diskutující tyto pravidla dodržovat. Ze začátku se snaží pouze upozornit, že se to dá udělat líp, že existuje podobné vlákno...ale to většinou nepomáhá. Pak přichází na scénu represe.

Pohled zkušeného diskutéra:
Má trochu času, tak se podívá na své oblíbené fórum, jestli se tam děje něco zajímavého a když uvidí nadpis s problémem o kterém něco ví, tak se pokusí poradit. Když narazí na nadpisy "Prosím help!!!", "Mám problém!!!", "Potřebuji radu" tak bude nejdříve pročítat i tyto vlákna, než zjistí, že většina podobných příspěvku se buď ptá na problém, který se řeší hned ve vedlejsím vlákně, ale někdo byl líný hledat nebo že se jedná o specifický problém o kterém nic neví. Zbytečně tedy zaplácnul volný čas.

A odstrašující příklad...
K tomuhle příspěvku mě dohnal dement, který nejenom, že založil na ce4you vlákno s blbým nadpisem, ale po upozornění, že moc nepřemýšlel nad názvem odpověděl, že to udělal schválně. Že se na to víc lidí podívá. Potřebuje od ostatních poradit, ale je mu ukradený, že to čte klidně spousta lidí zbytečně...DEMENT !!!

28 listopadu 2006

 

Jehovistisky rano

V techto dnech ocekavam velice dulezitou zasilku z daleka. Posta chodi rano. Jenze ja pracuju do pozdnich nocnich hodin, takze rano spim.

V 9.38 zvonek. A vida, ze by tu zasilka uz byla? Vstavam z postele, beru klice a jdu otevrit postacce. Otevru dvere, koukam na vchodovy dvere od baraku (jsou cely proskleny) a za nima se krci postava. Tohle nebude postacka. A taky, ze ne! Uz je tu zase ten jehovistickej dement a nese nam Straznou vez. Snazi se mi to dat, ale ja to nechci. Po ranu nespolupracuju. A s jehovistama uz vubec ne. Neco mumla. Ja ho ignoruju a jdu lehnout zpatky do postele. Mel kliku, ze jsem byl jeste rozespalej, jinak bych na nem spachal nejaky to brachialni nasili. Minimalne. Az se tu objevi priste, tak asi zapomenu na svy slusny vychovani, se mi zda...

Nejen, ze nas zasobuje zastaralyma informacema z roku raz dva v uzasnem a barevnem to platku Strazna vez, ale jeste me budi ze spani. Mozek jeden vymytej. Jako by na to byl nekdo zvedavej. Mel by si najit praci a delat neco uzitecnyho, kde by neprekazel, neobtezoval a hlavne nebudil lidi ze spani. Treba by mohl zametat ulice... Pako jedno jehovisticky! Aspon by delal neco z ceho budou mit uzitek vsichni.

27 listopadu 2006

 

Zeptejte se na co chcete, odpověď bude stejně mimo

Po dlouhé době jsme kolektivně vybrali lyžařský zájezd do Francie. Už skoro tradičně zařizuji detaily. Je nás víc a čast lidí chce jet vlastním autem, část chce jet autobusem a o nic se nestarat.
Pro začátek jsem napsal email do cestovní kanceláře, ve kterém jsem se ptal, jestli mají ještě na březen místo pro 10 lidí a jestli jde doprava realizovat tak, že čast lidí pojede autobusem a část vlastním autem.
Odpověd mě opravdu překvapila:
Dobrý den,
Prosím, sdělte mi složení pokojů pro 10 osob.
Cenovou nabídku Vám obratem zašlu.
Děkuji


Není zač. Já jsem fakt uplně blbej nebo narážím každým krokem na dementa...

23 listopadu 2006

 

Sleva za všechny prachy

Jdu si takhle ve čtvrtek odpoledne na oběd. Začíná každoroční nákupní šílenství, před Kotvou už týden stojí vánoční stromek a ve vedlejším obchodě vidím ve výloze nápis "100% sleva plyšaků". Žádné další podmínky okolo, tak jsem si řekl, že si teda zkusím pro jednoho zadarmo zajít :-D

Já: Dobrý den, na výloze máte 100% slevu plyšáků, to je dáváte zadarmo?
1. prodavačka: Ne máme na ně 50% slevu.
Já: Ale ve výloze máte napsáno 100%.
1. prodavačka: Jo?

V tu chvíli do rozhovoru vstoupila asi vedoucí prodejny.

Vedoucí: My je prodáváme za nejnižší možnou cenu.
Já: Co je to nejnižší cena?
Vedoucí: No když stály před slevou 200,- tak teď jsou za 100,-
Já: Aha, ale to mi připadá jako 50% sleva...
Vedoucí: Ne, to je 100%.

Dál už jsem raději nepokračoval...ale pobavilo mě to :-D

15 listopadu 2006

 

Aktivuj sve Windows, zij blaze na veky veku

Jsou dve hodiny odpoledne. Prichazi tata, ze pry jedna jeho kolegyne potrebuje pomoct s notebookem a ze ja se ji na to mam podivat. Pry je to jen neco se siti. No super. Jen neco se siti. To zname. To, ze se nezepta se a rovnou mi to domluvi, neresim. Ja ze vseho nejvic miluju, kdyz mi nekdo organizuje zivot. A hned po tom nasleduje hrabani se v cizich woknech a opravovani a prip. nastavovani neceho, co jiny zvoral.

Zenska prichazi ve tri. Rozbali notas. Prvni vec: tady nejde spustit tahle komponenta, hlasi to chybu, ze komponentu nelze najit. Rikaj mi: je to tu nainstalovany, tak proc to nejde? Jak to mam asi vedet? No nic. Vlezu do adresare, spoustim prvni exe. Sup a komponenta naskoci. Jak jsi to udelal? Kouzlo :-) Ptam se kdo to instaloval. Pry jejich spravcova site a pry ze to funguje. No jasne, to zname...

Dal pry, ze jako nejde ta sit. Vlezu do sitovych nastavenich. Chci se kouknout na nastaveni pridelovani IP adresy. Jenze vlastnosti protokolu TCP/IP nejsou povolene, nejsme totiz admin. Takze ona o tom prd vi a heslo k adminovi urcite nema. Ptam se jaky je heslo na administratora. Nevi. Mohl bych predpovidat budoucnost. Vysvetluju, ze kdyz nejsem admin, tak s tim nic nesvedu.

Co ta spravcova site, nemuze to vedet? Vola ji. Nevi to. Pry to funguje bez problemu. Jasne, to vidim...

Dal se dovidam, ze synovi to fungovalo. Hm, takze potrebujeme ucet syna a jeho heslo. Lezu do administratorskych nastroju a koukam, jaky tu mame uzivatele. Administrator tam je, pak tu mame jeste ucty jablicko a jablicko_3. Nastesti je jablicko i jablicko_3 ve skupine administratoru. Tak ted uz chybi jen to heslo. Zenska mi rika, jeho heslo. Jsou to samy cisla. Zkousim ho jak na jablicko, tak jablicko_3. Nejde ani jeden.

Vola synovi a dava mi ho k telefonu. Ptam se, jaky heslo je na administratora - predpokladam, ze o tom neco vi. Vi o tom kulovy. Zadny heslo k adminovi nevi. Super. Takze jaky je jeho heslo. Rika mi to samy, co mi rekla ona. Hm.

Nastesti mi secvaklo a doslo mi, ze oba pouzivaji ceskou klavesnici, takze i kdyz si mysli, ze pisou cisla, tak vlastne pisou znaky s diakritikou. Tohle uz znam z FEK. Prihlasuju se uspesne na ucet jablicko. Menim heslo pro administratora. Wokna tvrdi, ze heslo nesplnuje bezpecnostni kriteria. Pridavam cisla. Ok, uz to jde. Odhlaseni a prihlaseni na admina. Ted uz to pujde.

Vlezu do site, zjistuju, ze IPcko dostava dynamicky. Doma ma sit pres karneval a rikala, ze ji to tam jde. V praci (co vim od taty) se jim dava IPcko taky dynamicky, takze problem site bysme meli vyreseny.

Zpatky ke komponente v softu, co nejde spoustet. Asi je nekde v konfiguraci je blbe zapsana cesta. Jenze kde? No tak se v tom povrtame. V registrech to neni, v textakach u softu to na prvni pohled taky nevidim. Preinstaluju komponentu, spoustim ji uspesne. Aha. Uz vim, kde je zakopana kocka. Pracovni spravcova nepracovala jako admin, takze cesta se neulozila kam mela, pac na to nemela holka prava. No ted uz to ale jde.

Posledni vec: a jeste mi aktivuj ty windows. Jo. Kliknu na aktivaci. Modry pruvodce nabiha. Chcete aktivovat windows? Jasne. Chcete se registrovat? Ne. Dal! Overuji spojeni. Po 15 minutach... Overuji spojeni. To uz bys mohl mit overeny, ne? No nema. Tak hledam po netu co s tim. Nikde nic. Vsude mi tvrdi, ze kdyz to nejde, takze mam pry kradeny wokna. Nemam je kradeny, je to cerstve prineseny z kramu - origos HPcko. Dobry, tak to zkusime po telefonu. Linka je nastesti bezplatna. Uvita me jak jinak nez automat. Rika mi, ze mu mam nadiktovat (pres klavesnici mobilu) Installation ID. Kurva! Kde ho vezmu? Mam jen Product ID. Poustim pruvodce a dam registraci po telefonu. Pruvodce mi dava 54 mistny Installation ID. Nacvakam ho do telefonu. Kupodivu jsem neudelal chybu. Zpetne mi hlasi 54 mistny cislo po sesticich. Zapsat dokazu tak 3. Diktuje to pekelne rychle. Jeste, ze se to da zopakovat. Kazdou sestici opakuju 2x, abych mel jistotu, ze jsem se nespletl. Posledni zvladam uz jen na jedno zopakovani. Davam Dalsi. Aktivace se podarila. Je pul sesty a uz nikdy vic!

Komentar k bezpecnosti. Je fajn, ze mame ve windows prava pro jednotlivy uzivatele. Zvlast kdyz vsichni uzivatele znaji sva hesla navzajem. To je potom ochrana k nezaplaceni. Takze hra na bezpecny system pokracuje dal, ale v praxi to vypada uplne jinak. Vydavani updatu je hezlka vec, ale to jen aby se nereklo. Tim se zalepuji diry po linych programatorech, kteri nebyli schopni to napsat napoprve dobre a otestovat. A jeste za to chteji prachy. Tak ma to cenu?

Ja proste vim, proc pouzivam linux, kde se s takovyma sajrajtama nemusim (vy vite co)...

09 listopadu 2006

 

Standardy? Nedodrzujem!

Jednim z projevu dementismu na poli IT je nedodrzovani standardu. Urcite to znate. Ja tu popisu 2 ruzny situace:

Prvni se tyka kodovych stranek. Ne, nebude to o CP1250 vs ISO-8859-2 (tenhle flame je o nicem). Bude to o ISO-8859-1, kterazto kodova stranka je standardizovana ISO a je urcena pro jazyky jako anglictina, francouzstina, apod. Jejim konkurentem je CP1252 - vznikla z nekonecne a nekoncici moudrosti firmy Microsoft. Tyto dve stranky se lisi asi ve 4 znacich a to tak, ze v ISO nejsou definovany a v CP1252 jsou. Kde je problem? Nekteri lide si proste mysli, ze CP1252 je ISO a tak vytrvale oznacuji soubory kodovane CP1252 jako ISO. No a pak se s tim snazte pracovat. Jak odlisit spatne oznacene soubory od tech spravne oznacenych? Jednoduse. Proste kdyz narazite na ISO-8859-1, tak s nim zachazite jako s CP1252. Jinak se vam ty 4 znaky proste nezobrazi. Je to hnusny hack, ale je to bezna praxe. Kdyz jsem to poprve zjistil, tak jsem byl zhnusen. Proste, aby vas program dobre slouzil uzivatelum, tak musite delat takovyhle hacky. FUJ!

Druhy problem se standardy. Prvni axiom o webu zni: Na webu vladne chaos a bordel. Nemluvim o obsahu, ale o technologiich za webem. I kdyz tu jsou jakesi standardy, tak se stejne nedodrzuji. Vemte si treba CSS. Ale o tom psat nebudu, od toho jsou tu jini - povolanejsi. Ja si rejpnu do site demon.co.uk a jejich weboveho serveru, ktery pouzivaji. V RFC definujicim HTTP je jasne napsano, ze server posila radky ukoncene CRLF. Co myslite: posila webovy server demon.co.uk radky ukoncene CRLF, jak to definuje standard? Spravne. Neposila! Tak jako od ceho tu ten standard potom je? No preci, aby se nedodrzoval! Reknete: je to prkotina. Je. Jenze u toho to zacina. Kdyz uz tu ten standard sakra je, tak by se mel dodrzovat. Site demon.co.uk nebude vyjimka. Takovych webovych serveru bude nasazeno urcite daleko vic.

A co s tim? V prostredi Internetu s tim nejde delat nic. Muze se nam to nelibit, muzeme s tim nesouhlasit, ale to je jediny, co s tim muzeme delat. Ale taky o tom muzeme psat na blogu - treba na blogu venovanem dementum.

06 listopadu 2006

 

Šprechn zí dojč?

Je to mozny? Je!
No to snad neni mozny! Ale jo, uz je to tak.
Za co? Proc?

Tak ted bych to vysvetlil. Uz ani nemam silu psat uvody. Tak strucne: Neoficialnim jazykem internetu je anglictina. Pokud delam webovy stranky pro kohokoliv ze sveta, volim anglictinu. Je jedno jestli jsem Tatar, Mongolec, ledni medved nebo tucnak. Proste, jak to ma byt pro vsechny, tak anglictina. Bez vyjimky! Jakmile je to v jinym jazyku, stava se to omezeny jen na skupinu hovorici tim jednim jazykem (a ta skupina je MALA). Anglictina je nejrozsirenejsi, proto anglictina. VZDY!

Dal. Kdyz chci nekomu psat email a neznam ho (treba autor nejakyho softu), tak bych si mel zjitil, jaky jazyk umi. To abysme se jako domluvili. Vetsinou, pokud to ten clovek nabizi na webu, tak v jakyku, ve kterym ma webovky, tak tim jazykem mu napisu. Protoze jako predpokladam, ze kdyz je schopnej udelat webovky ve svahilstine, tak asi svahilsky umi, a tak mu budu psat svahilsky a ne urugvajsky. To se mi zda vcelku jako dost logicky, ne?

Tak proc mi ten dement pise nemecky? Odkud jako ziskal ten pocit, ze umim nemecky. Webovky jsou preci v anglictine. Dement, DEMENT, D.E.M.E.N.T.! Zabit!

04 listopadu 2006

 

BFU v akci: Nemohl by tvuj soft delat jeste tohle?

A mame tu dalsi dil z nasi nekonecne serie o BFU. Tentokrat se podivame na to jak si BFUcka rikaji o novou funkcnost. Popisu dve ruzne situace.

Prvni primo a nekompromisne odhaluje, ze BFU je dement a nic jinyho. Ostatne, jak jinak by clovek hledel na nasledujici situaci. Jako obvykle mame nejaky soft, ktery umi delat vec V. Dela ji uz dlouho, rekneme dele nez pul roku a v posledni verzi ji dela porad stejne jako kdyz byla vec V uvedena poprve. No a ted vam prijde email ve stylu: nemohl by tvuj soft (v posledni verzi) delat vec V? No neni to dement? Si taky myslim.

Druha situace chce malicko vic teorie do zacatku, ale nebojte, nudit vas nehodlam. Takze mame tu trh se softem. Na trhu je ho spousta, jeden dela tohle, druhej zase tamto. Jsou tu softy od ruznych firem, ktery za zabyvaji jednou veci, napr. RSS ctecky, monitory pameti, monitory baterky, task managery. Komercni softy vetsinou kombinuji vice veci dohromady. Treba v jednom baliku dostanete monitor baterky a task manager a jeste treba neco. Jenze vetsinou to nejde udelat tak, ze byste si vybrali, co chcete a to pouzivali, proste to musite mit nainstalovany cely, coz znamena, ze to zabira vic mista nez chcete. Takovymu softu se rika bloatware. Je to zbytecne veliky, dela to ruzny veci, pulku z nich nepotrebujete a hlavne, NENI to modularni, takze nemuzete pouzivat jen to co chcete. Cili bloatware je spatny, aaaano. Z principu ho tedy neprogramujete. No a pravidelni ctenari uz vedi, co prijde. Ano, spravne. Uzivatel zada nejakou zasadni featuru, ktera vubec nesouvisi s programem, ale protoze preci komercni soft to umi, tak tvuj by to mel taky delat. A co my nato? No, my na to serem :) protoze, bloatware zasadne nedelame. Jen si rikame, jaky dementi nam to zase pisou :-D Oni vlastne chteji, abych jim nasoftil ten komercni srac zadara, aby za nej nemuseli platit a shanet si na to crack. No proste dementi!

03 listopadu 2006

 

Vlaky stojí, auta jedou

Je krásné páteční odpoledne a já o hodinu dříve vyrážím z práce na vlak. Slunce svítí, čekají mě dva dny volna - parádní nálada. Mám naplánovaný víkend na chatě. Dvě hodiny rychlíkem z Prahy do České Třebové, pak půl hodiny osobákem do Hoštejna. Na hlavní nádraží přicházím těsně před odjezdem vlaku a po shlédnutí fronty u pokladen to vzdávám. Koupím si lístek ve vlaku, tu dvacku navíc přežiju.
Při nástupu zjišťuji, že jestli jsem si chtěl sednout, tak jsem měl přijít o dost dřív. Nevejdu se ani do uličky, tak zůstávám stát na volném prostoru u WC. Šeříková vůně to teda není, ale co, je to maximálně na dvě hodiny.
Po hodině idylka skončila. Rychlík zpomalil a zastavil u elektrárny. Po čtvrt hodině začala být část cestujících nervózní. Za další patnáctiminutovku se prodrala průvodčí až k nám a jen tak prohodila "Jó spadla trolej, tak musíme čekat až nás jiná lokomotiva odtáhne. Ale už jí hledají". Na dotazy, jak dlouho to asi bude trvat odpověděla, že minimálně hodinu. No paráda :-(
Po hodině a půl část cestujících vylezlo z vlaku a šli k nedaleké silnici stopovat. Někdo to měl "jen" 20km do Pardubic, tak zkoušel štěstí. Řidiči museli koukat, když najednou na 200m stopovalo asi 200 lidí.
Další zaručené informace - "Tak už sehnali lokomotivu, jede sem a odtáhne nás zpátky do nejbližší zastávky, tam přejedeme na vedlejší kolej a budeme pokračovat." Rozhovory mezi cestujícími se začínaly stáčet ke stejnému tématu. "Na těch drahách je takovej bordel všude...A to chtějí zase zdražovat...Jsou to všichni debilové." Uběhla slabá půlhodinka a byla tu třetí informace "Tak lokomotiva už tu je a nebude nás táhnout zpátky. Potlačí nás dopředu." Cestujícím to bylo ukradený, hlavně když už konečně pojedeme. Že sranda ještě nekončí jsme poznali hned při rozjezdu. Pár drcnutí, skřípění brzd a pomalé rozjíždění nevěštilo nic dobrého. Kupodivu se ten vlak rozjel a i brzdy to po chvilce vzdaly.
Zastavení v 5km vzdálené stanici překvapilo víc místní než nás. Rychlík jim tu už asi pár let ani nepřibrzdil. Pět minut, deset, patnáct, dvacet. Nervozita začala opět stoupat. No a co se mohlo stát? Náhradní lokomotiva zdechla a čeká se na další. V pořadí už třetí. Po necelé hodině přisupěl další testovací šrot. Známý rozjezd s přískoky jako v autoškole, skřípění brzd a jelo se. Někdo poznamenal, že jestli tenhle vlak dojede až do Brna, tak ho dráhy stejně dají rovnou do šrotu.
Pardubice - hodiny ukazovaly 20:00, takže jsme na 100km měli tři hodiny zpoždění. No všichni si to vyloženě užívali. V Pardubicích stála na jednom nástupišti parta hokejových fanoušku Sparty a na druhém příznivci Pardubic. Měli mnohem lepší náladu a pokřikovali na sebe bojová hesla. Jeden moravák už to nevydržel a z vlaku zaznělo "Vy blbý pražáci, doufám, že vám to nepojede...jako nám." Ten konec přivodil záchvat smíchu celému vagónu.
Zbytek cesty proběhl relativně v pohodě. Postupně jsem upřesňoval svůj příjezd a v deset jsem byl v cíli. Původní dvě a půl hodiny cesty se protáhlo na hodin šest.
A co na to ČD? Nic, cestující mají smůlu. Mohou se zadarmo vrátit zpátky. Jo, zabít celej den a nikam se nedostat je opravdu skvělé řešení. Během prvních dvou hodin čekání projelo po vedlejší trati asi pět dalších vlaků. Zastavení a nabrání části cestujících asi taky nikoho nenapadlo. A jestli v tom vlaku byl revizor, tak sedel někde v koutě na záchodě, služební odznak raději spolknul a doufal, že ho nikdo nenajde, protože po větě "Revize jízdenek" by strávil v nemocnici na lůžku i vánoce.
A "úspěchy" Pendolina dokazují, že cestování s ČD bude ještě dlouho dobrodružství :-(

This page is powered by Blogger. Isn't yours?