29 listopadu 2006

 

Zbytečnosti v názvech témat

Navštěvuji několik diskusních fór. Naprostá většina lidí zakládajících vlákno tam hledá radu na svůj problém a existuje několik základních pravidel, jak by se měl každý na fóru chovat.

1) Použít funkci HLEDAT, a zjistit, jestli není vlákno, které se stejným nebo podobným problémem zabývá. Nevytváří se pak stovky vláken o jednom problému a je jednodušší najít řešení.
2) Pokud žádné není, tak najít správnou sekci, kam dotaz patří a vytvořit nové vlákno se smysluplným nadpisem.

Toť vše. Vypadá to jednoduše a bezproblémově. Pravidelný čtěnář Anti Dement Blogu čeká nějaké ALE...

Dost lidí při registraci ani pravidla nečte, rovnou kliknou na "Souhlasím" a pak se diví, že mají něco dodržovat. Pokud to pochopí, tak je vše v pořádku. Někteří dementi, ale na každý pokus o upozornění na porušování pravidel reaguje "agresivně", omílají kecy o svobodě a odmítají se podřídit. Na ty platí jen drsnější postup. Fórum někdo založil a při vstupu každý souhlasil s pravidly. Pokud je nechce dodržovat, tak může vypadnout, udělat si vlastní fórum a tam nedodržovat vůbec nic.

Samozřejmě je s tím plno problémů a záleží na trpělivosti moderátorů, jakým způsobem se budou snažit diskutující tyto pravidla dodržovat. Ze začátku se snaží pouze upozornit, že se to dá udělat líp, že existuje podobné vlákno...ale to většinou nepomáhá. Pak přichází na scénu represe.

Pohled zkušeného diskutéra:
Má trochu času, tak se podívá na své oblíbené fórum, jestli se tam děje něco zajímavého a když uvidí nadpis s problémem o kterém něco ví, tak se pokusí poradit. Když narazí na nadpisy "Prosím help!!!", "Mám problém!!!", "Potřebuji radu" tak bude nejdříve pročítat i tyto vlákna, než zjistí, že většina podobných příspěvku se buď ptá na problém, který se řeší hned ve vedlejsím vlákně, ale někdo byl líný hledat nebo že se jedná o specifický problém o kterém nic neví. Zbytečně tedy zaplácnul volný čas.

A odstrašující příklad...
K tomuhle příspěvku mě dohnal dement, který nejenom, že založil na ce4you vlákno s blbým nadpisem, ale po upozornění, že moc nepřemýšlel nad názvem odpověděl, že to udělal schválně. Že se na to víc lidí podívá. Potřebuje od ostatních poradit, ale je mu ukradený, že to čte klidně spousta lidí zbytečně...DEMENT !!!

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?