04 listopadu 2006

 

BFU v akci: Nemohl by tvuj soft delat jeste tohle?

A mame tu dalsi dil z nasi nekonecne serie o BFU. Tentokrat se podivame na to jak si BFUcka rikaji o novou funkcnost. Popisu dve ruzne situace.

Prvni primo a nekompromisne odhaluje, ze BFU je dement a nic jinyho. Ostatne, jak jinak by clovek hledel na nasledujici situaci. Jako obvykle mame nejaky soft, ktery umi delat vec V. Dela ji uz dlouho, rekneme dele nez pul roku a v posledni verzi ji dela porad stejne jako kdyz byla vec V uvedena poprve. No a ted vam prijde email ve stylu: nemohl by tvuj soft (v posledni verzi) delat vec V? No neni to dement? Si taky myslim.

Druha situace chce malicko vic teorie do zacatku, ale nebojte, nudit vas nehodlam. Takze mame tu trh se softem. Na trhu je ho spousta, jeden dela tohle, druhej zase tamto. Jsou tu softy od ruznych firem, ktery za zabyvaji jednou veci, napr. RSS ctecky, monitory pameti, monitory baterky, task managery. Komercni softy vetsinou kombinuji vice veci dohromady. Treba v jednom baliku dostanete monitor baterky a task manager a jeste treba neco. Jenze vetsinou to nejde udelat tak, ze byste si vybrali, co chcete a to pouzivali, proste to musite mit nainstalovany cely, coz znamena, ze to zabira vic mista nez chcete. Takovymu softu se rika bloatware. Je to zbytecne veliky, dela to ruzny veci, pulku z nich nepotrebujete a hlavne, NENI to modularni, takze nemuzete pouzivat jen to co chcete. Cili bloatware je spatny, aaaano. Z principu ho tedy neprogramujete. No a pravidelni ctenari uz vedi, co prijde. Ano, spravne. Uzivatel zada nejakou zasadni featuru, ktera vubec nesouvisi s programem, ale protoze preci komercni soft to umi, tak tvuj by to mel taky delat. A co my nato? No, my na to serem :) protoze, bloatware zasadne nedelame. Jen si rikame, jaky dementi nam to zase pisou :-D Oni vlastne chteji, abych jim nasoftil ten komercni srac zadara, aby za nej nemuseli platit a shanet si na to crack. No proste dementi!

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?