04 prosince 2006

 

Posilam ti vlak lokomotivou napred

Dneska si povime neco o souborech, jejich posilani, formatech a podobnych vecech. Ale hlavne se zamerime (anti)dementni slozku teto problematiky.

Zacneme 10. prikazanim z desatera programatora v C, ktere zni:
Naveky se pod prisahou zreknes toho zcestneho a zavrzenihodneho uceni, ze "Vsude je VAX" a nebudes mit nic spolecneho s nevedomymi pohany, kteri jej vyznavaji. Jen pak budou dny tvych programu dlouhe, ac tvuj dnesni pocitac brzy pomine.

Pro nas je nejdulezitejsi cast "Vsude je VAX". Meli bychom spise psat: Neni vsude XYZ, kde XYZ je libovolny program, ktery mame nainstalovany. Zaroven to vsak plati i pro operacni system. Fakt jsou na svete lidi, kteri nemaji nainstalovany ty wokna nebo treba jiny super-duper hi-fi hi-tech program. Takze kdyz neco nekam posilam, tak ve formatu, ve kterym to ten clovek muze otevrit a prohlidnout si to. Mel by existovat volne dostupny program, ktery lze stahnout a pouzit k otevreni toho co posilam.

Obycejny text. V pohode ho otevru v notepadu (kdyz uz nemam nic lepsiho), nebo treba v terminalu pres cat (cat v tomto pripade neznamena kocka). V zasade lze rici, ze obycejny text je zobrazitelny na kazdem alespon minimalne privetivem systemu. Pokud je text delsi, lze ho velmi dobre zakomprimovat a zkratit jeho delku. Nikoho nebavi stahovat desitky MB na pomaly lince. Kazdej neni pripojenej na pater CESNETu.

Dal tu mame obrazky. Dneska klasicky JPG pro fotky. Rikam pro fotky! Takze ne pro sestreleny obrazovky nebo komiksy. Vubec ten nejdebilnejsi format, ktery se da pouzit je BMP. V dnesni dobe, kdy lze kvalitne a bezeztratove komprimovat muze BMP pouzit jedine dement. Jako PNG nebo GIF tu jsou asi od ceho, co? Ja vim. Aby je nikdo nepouzival. To da rozum.

Video. Jooo, video, to je super. AVI. Ok. MPG. Ok. MOV. Porad ok. Flash? Fuuuuj! Jako fakt tu nejsou tu multiplatformni prehravace, ktery dokazi prehrat vsechno. Flash pouziva jen dement. Zvlast jako wrapper na video. AVI, MPG a MOV je tu jako od ceho? Ani si neodpovim...

Ted se kouknem jak to vypada na webu. Tak za prve: je tam bordel. Desnej. Kdekdo tam strka kdeco. Ale jako jestli to tam davam, aby to bylo k dispozici a uzitku, tak asi to musim dat ve formatu, ktery dokaze zobrazit vetsina lidi. A pokud to myslim doopravdy, tak vetsina vazne neznamena lidi, co maji windows. Takze kdyz mam uzasnou prezentaci tak ji tam nedam v PPS, ale zkonvertuju ji predtim do PDF. Opravdu jsou pocitace, ktery nemaji nainstalovany PowerPoint. Kdyz mam dokument, tak ho nedavam ve Wordu, ale v PDF. Neverili byste tomu, ale fakt jsou lidi, co Word nemaji a nepouzivaji. A uz vubec byste neverili, ze Word, Excel a PowerPoint jsou aplikace, za jejich pouzivani se musi zaplatit. No jo. Cestny pionyrsky. At se propadnu do zapadniho Nemecka, jestli kecam, velebnosti.

A kdyz uz jsme u tech webovek. Nejlepsi stranky jsou ty, co maji udelanou navigaci ve flashi nebo v Jave. Kdyz pouziju prohlizec, ktery to neumi (nekecam, fakt takovy existuji), tak si na tech strankach ani neuprdnu. Tohle muze vymyslet jen dement. Jak jinak, ze?

Dementi specialitky



Komentáře:
A praktický příklad...když někdo hledá práci, hlásí se na pozici IT profesionála a zašle životopis v novém formátu MS Office, který není zpětně kompatibilní, tak je to podobné jako by tam měl napsáno "Jsem dement, neberte mě."
Textový formát v tomto případě není použitelný, protože neumožňuje formátování textu. Mnohem lepší je použít RTF, HTML nebo PDF.
 
Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?