30 prosince 2006

 

Cenzor zasahuje aneb webmaser vraci uder

Svatky privaly do koncin meho blogu nejak extremne mnoho dementu. Komentare pribyvaji a mezi uzitecnymi (rozumnej temi, co me opevuji a vynasi az do nebeskych vysin, jak by tak ne, ze?) jsou i nejaky, abych tak jako rekl: dementni. No posudte sami.

Verze programu je 3.81, je v nem chyba CH. Ve verzi 3.82, ktera uz je venku pres pul roku, je chyba CH opravena a vsichni tuto verzi spokojene pouzivaji. No ted prijde dement, nahlasi chybu CH pro verzi 3.81 a jeste si drze rekne, abych mu jako poslal email, az to opravim. Copak jsem nejaka posta nebo mail server? Nemam co na praci, ze budu vsem osobne posilat emaily? Myslim, ze ne. Nektery lidi jsou vazne - nepoucitelni. Toz, priteli, tvuj komentar byl hnusne smazan a odebral se na vecnost komentarovou. Ne, nesel do komentaroveho nebe, neb tam chodi jen slusne kometare. Tvuj komentar se propadl do pekelnych hlubin komentaru a smazi se v nejakem kotlicku s jinymi, pekne dementnimi komentari.

28 prosince 2006

 

Mezi svatky se nam urodilo...

Je to tak, uz zase mi pise nejaky dement. A hadejte odkud je? Jo jo, z Nemecka. Stahl si chudak jeden muj soft a snazi se ho nakonfigurovat. Jenze vlevo dole je jen tlactiko Cancel a nikde zadny Ok. Jezis, no to je nestesti! No jo, ale to by me pak zajimalo, co ma vpravo nahore, kde je standardne OK/Close tlacitko.

A druhy zajimavy problem. Pise ze ma rozliseni 480x272. Ja teda nevim, ale PocketPC maji 320x240, 640x480, 240x240 nebo 480x480. Jiny se fakt nedelaji. Jestli on to vubec pousti ma PocketPC :)

Ale zase na druhou stranu, aspon pise anglicky a ne nemecky :) Dement...

27 prosince 2006

 

Dement mezi svatky

Muselo to prijit. Ja to vedel. Tohle uz se dlouho nestalo a muselo k tomu dojit.

Zase jeden dement, co neumi cist, ze na anouncement mailing listu nema postovat (slouzi jen k upozornovani a je to tam napsany). Na devel-ml to neposlal a kdyz uz psal mail, tak ho mohl poslat rovnou me. Vazne vul. Navic si dement stahl VGA verzi a pousti ji na QVGA display. Proste opravdovy dement...

18 prosince 2006

 

Logodement

Dodelavam disertacni praci a doladuju ji typograficky. Skola predepisuje vzhled desek a prvni stranky. Skola si nechala za tezky prachy navrhnout logo. Je navrzeno tak, ze v leve casti je cmaranice znaku skoly a vpravo jsou tri kratky radky textu (nazev skoly). Ono neni spatne. Kdyz je napr. samo na strance. Kdyz ho date k levemu kraji, tak potrebujete protivahu na prave strane (logo pusobi tezce). Na hlavickovem papire tam napr. date adresu skoly. Nebo kdyz zarovnam cast s logem vlevo, tak jinou cast vhodne zarovnam vpravo, aby byl material po obou stranach v rovnovaze. Aby to pusobilo vyvazene a lahodilo to oku. Jednoduchy.

V doporuceni na prvni stranu a desky je vse (tzn. logo, nazvy prace, autora, fakulty, atd.) zarovnano na stred. Zacina to logem, pak to pokracuje nazvama. Jako kdyby to logo bylo symetricky podle svisle stredove osy, tak ok. Jenze ono neni, takze to cele pusobi velice. No dementne. Blejt se mi z toho chce, co mi tu nuti. To musel delat nejspis nejaky chory mozek. O tom, ze font v logu a zbylem "textu" je uplne jiny a vubec se k sobe nehodi, radsi ani nemluvim. Jako nejsem vytvarne vzdelanej, ale tohle je opravdu moc. To i ty nejodflaklejsi semestralky meli hezci prvni stranu nez je tohle. A ze jsem jich par opravdu vytecnych videl.

Uplne se bojim to dat do disertace. Kdyz to oponent dostane do ruky, prvni co se mu stane bude, ze se pobleje od hlavy k pate a uhnijou mu strachem obe ruce. Trikrat hanba za takovou doporucenou upravu! FUUUUJ!

14 prosince 2006

 

BFU v akci: Patrame, radime, informujeme

Opravdu nevim, kam na to chodi. Nejspis na to maji nekde skolu, kde je to uci. Nebo spis se s tim uz musi narodit. Jinak si to vazne nedokazu vysvetlit. Jako proc mi pise naprosto cizi clovek a chce poradit s veci, o ktery nic nevim? To si jako mysli, ze kdyz nahodou programuju, ze vim naprosto vsechno a jsem chodici encyklopedie/poradna? Proc se kurva nezepta googlu? Nebo v nejakym foru, co se zabyva danou problematikou. Vzdyt to je naprosto logicky postup. V dnesni dobe, kdy takovych for existuje mraky a internet je jich plnej. Ale to ne, to musi psat email. Jako uz vidim jak v realnym zivote prijde do firmy, kterou nezna, v zivote u ni nic nekupoval a nahodne ji vybral z telefonniho seznamu, do firmy, ktera napr. vyrabi ucetni software a chce od nich, aby mu poradili, jak si ma nainstalovat svy wokna, protoze tomu nerozumi. Nebo aby mu poradili nejaky software na prehravani DVD. Dement jeden posahanej....

 

Umělá inteligence - fikce nebo realita?

Tak jo... Když jsem nastoupila na školu, začali mi vnucovat, že není dobré být "agresivní" programátor - nejlepší je pěkně si promyslet, co chce člověk dělat, rozvrhnout si to na papír a pak ťukat krásný čistý kód do počítače. Dobrá tedy. Tak jsem si prográmek vždy pěkně promyslela (no, nemá cenu to přehánět, ať mi tvrdí kdo chce co chce, ale na papír se prostě programovat nedá), napsala a pak opravila sem tam chybku - většinou zcela logickou, co si prostě člověk nevšimne a pak mu to dojde. A pak... Program ve Visual Studiu, C#, DirectX, .NET ... no, zle mi bylo od začátku, ale budiž... Rozvrhla jsem si úlohu a vrhla se programovat... A pak to přišlo: Nechápu, proč se vědci porad zabývají umělou inteligencí, když mrkvosofti už ji dávno vynalezli? To je peklo... Člověk si krásně promyslí, co napíše, aby mu to dělalo, co chce, crcá se s podmínkama, aby vychytal co nejvíc chyb a aby to bylo co nejúžasnější a co udělá milé Visual Studio? Udělá si z tebe srandu a začne podmínky přenastavovat... Nebo je nepřenastavuje, ale kdo ví, jak si je tlumočí. Proč mi jednou něco funguje a pak z ničehož nic (skutečně se ten zásah do kódu netýkal této funkce) fungovat přestane? Tak se člověk naštve, celé to zakomentuje (mazat to, je mi trochu líto) a začne vymýšlet funkci znovu - opět krásně logickou a promyšlenou, a opět nefunguje... No nic, zkusím odkomentovat tu původní a upravit jí. Odstraním komentář, zkompiluju... Hurá, C# se rozhodl spolupracovat – opět nechápu proč, kde jsem co změnila. Dobrá, přidám tedy nějakou úvodní obrazovku... Všechny podmínky jsou nastaveny tak, aby nic (vyjma úvodní obrazovky) nefungovalo. A ono to klidně začne volat funkce, na které měla přijít řada až za dlouho, sem tam si něco přidá, ubere... Zatraceně, když už to ty funkce volá, proč nerespektuje, že jsou omezený nějakýma podmínkama, takže i kdyby je volat mohl, tak by to stejně nefungovalo? Kupodivu funguje. No proč ne... Ale proč to ten zatracenej Gates nepřizná ze to do svýho softu implementujou pěkně zákeřnou umělou inteligenci? Vždyť wokna jsou to samý, akorát v bleděmodrym:-( Třeba by za své UI dostali i ocenění a chudák uživatel by se přestal divit...

11 prosince 2006

 

Rybicky, rybicky, rybari jedou

Tak dneska uz mi behem pulhodiny stihly prijit 4 maily, ktery mi jako tvrdi, ze jsem si pridal novou emailovou adresu do moneybookers a ze ji mam jako potvrdit prihlasenim na muj moneybookers ucet. Ja si ale zadnou nepridaval a ani se o to nepokousim. Navic ten link, ktery mam jako pouzit vede na uplne jiny server. Ty phishingari nejsou proste nic jinyho nez ubohy amateri. Na tohle by mohl skocit jen dement... A spolkl by to i s navijakem.

Jo, ale libi se mi, jak je termit phishing vystizny. Mame tu navnadu, udici, spoklnout to i s navijakem, rybicky a rybare. Tak co? Nepujdem na ryby?

10 prosince 2006

 

Specifikace? Coze?!

Kdyz Tim Bernes Lee vymyslel a predstavil prvni verzi WEBu, tak urcite netusil, co tim zpusobil. Prvni specifikace byla snadna a jednoducha, ale postupem casu se zacalo nabalovat.... nabalovat... a nabalovat. V soucasny dobe je na tom HTML blbe. Je to hnus. Co hnus? Paskvil! No vubec se nebojim rict, ze sracka. A to jsem jeste slusnej. Kdyz clovek zacina, nauci se par tagu. Ty mu staci na docela dlouho a na dost veci. Jenze to netusi, co vsechno je s tim smejdem mozny. Jakmile se dostane na druhou stranu barikady a je nucenej napsat aspon minimalni parser HTML, zacne zjistovat, s cim ma tu cest. Uprimne receno - se strasnym vytvorem buhvikoho. Cisi z toho nesystemovost a co tag to hack. Sice jsou tu pokusy o vycisteni - mame radi XHTML Strict - ale presto. Kolik stranek je XTML validnich? Moc ne. Kdo by se obtezovat s validitou. Stejne jsou prohlizece napsany tak, aby zobrazili i nevalidni HTML, protoze jinak by BFU reptal, ze tenhle prohlizec je blbej, ze to neumi zobrazit. Ale to jsme odbocili...

Takze ty parsery. Minimalni parser asi snad ani nejde napsat. Zda se mi, ze bud musi clovek napsat komplet vsechno nebo jinak neni vysledek zaruceny. Ja z toho chci dostat jen cast informaci, me je jedno, kde je jaky <div>. Ale ne, kvuli tomu musim mit atomovku na vrabce.
Taky HTML, ktery je k shlidnuti na WEBu je dost sileny. Kdybyste videli, jaky HTML se pouziva na ruznych renomovanych serverech, to by se jeden posral. Ty maji radi reklamu a zobrazuji ji. A hodne. A co k tomu pouzivaji? Spravne! Skriptovani na strane klienta a nejcasteji JavaScript. Jako ja chapu, ze se to muze obcas hodit, ale presto. Zpusob integrace JS do HTML je jednoduse prisernej. Stejne tak prilepeni CSS. Jako proc to jde 3 zpusobama? A jeden horsi nez druhy. Kdo pak ma psat ty pasery.

Vybec lahudka je CSS/JS vnoreny do tagu <style>/<script>, kdy je obsah ohraniceny komentarem. Tohle vymyslel nejaky dement. Pry, ze se to delalo kvuli tomu, kdyz stary prihlizece neumeli interpretovat CSS/JS, tak se to obalilo komentarem a prohlizec to ignoroval. No UZASNY reseni. Upravit prohlizec, tak aby odfiltroval obsah tagu je preci jednoduchy. Nebo vubec, uz od zacatku to melo byt napsany tak, ze obsah neznamyho tagu je ignorovan a bylo by. Ale to ne...

Dalsi vecicka co s tim souvisi je parser CSS. Kvuli tomu jsem musel psat lexikalni parser a pak parser tokenu. Pravda, tohle uz se psalo lip, ale stejne. NENAVIDIM formalni jazyky a parsery. Chtelo by to nejaky lightweighted tool na generovani parseru a zpracovani tokenu, lex a yacc jsou zbytecne velky a neforemny. Ale to je prave ten problem formalnich jazyku, bud mam parser, ktery ho zkousne, nebo nemam nic. Nic castecnyho neexistuje :(

04 prosince 2006

 

Posilam ti vlak lokomotivou napred

Dneska si povime neco o souborech, jejich posilani, formatech a podobnych vecech. Ale hlavne se zamerime (anti)dementni slozku teto problematiky.

Zacneme 10. prikazanim z desatera programatora v C, ktere zni:
Naveky se pod prisahou zreknes toho zcestneho a zavrzenihodneho uceni, ze "Vsude je VAX" a nebudes mit nic spolecneho s nevedomymi pohany, kteri jej vyznavaji. Jen pak budou dny tvych programu dlouhe, ac tvuj dnesni pocitac brzy pomine.

Pro nas je nejdulezitejsi cast "Vsude je VAX". Meli bychom spise psat: Neni vsude XYZ, kde XYZ je libovolny program, ktery mame nainstalovany. Zaroven to vsak plati i pro operacni system. Fakt jsou na svete lidi, kteri nemaji nainstalovany ty wokna nebo treba jiny super-duper hi-fi hi-tech program. Takze kdyz neco nekam posilam, tak ve formatu, ve kterym to ten clovek muze otevrit a prohlidnout si to. Mel by existovat volne dostupny program, ktery lze stahnout a pouzit k otevreni toho co posilam.

Obycejny text. V pohode ho otevru v notepadu (kdyz uz nemam nic lepsiho), nebo treba v terminalu pres cat (cat v tomto pripade neznamena kocka). V zasade lze rici, ze obycejny text je zobrazitelny na kazdem alespon minimalne privetivem systemu. Pokud je text delsi, lze ho velmi dobre zakomprimovat a zkratit jeho delku. Nikoho nebavi stahovat desitky MB na pomaly lince. Kazdej neni pripojenej na pater CESNETu.

Dal tu mame obrazky. Dneska klasicky JPG pro fotky. Rikam pro fotky! Takze ne pro sestreleny obrazovky nebo komiksy. Vubec ten nejdebilnejsi format, ktery se da pouzit je BMP. V dnesni dobe, kdy lze kvalitne a bezeztratove komprimovat muze BMP pouzit jedine dement. Jako PNG nebo GIF tu jsou asi od ceho, co? Ja vim. Aby je nikdo nepouzival. To da rozum.

Video. Jooo, video, to je super. AVI. Ok. MPG. Ok. MOV. Porad ok. Flash? Fuuuuj! Jako fakt tu nejsou tu multiplatformni prehravace, ktery dokazi prehrat vsechno. Flash pouziva jen dement. Zvlast jako wrapper na video. AVI, MPG a MOV je tu jako od ceho? Ani si neodpovim...

Ted se kouknem jak to vypada na webu. Tak za prve: je tam bordel. Desnej. Kdekdo tam strka kdeco. Ale jako jestli to tam davam, aby to bylo k dispozici a uzitku, tak asi to musim dat ve formatu, ktery dokaze zobrazit vetsina lidi. A pokud to myslim doopravdy, tak vetsina vazne neznamena lidi, co maji windows. Takze kdyz mam uzasnou prezentaci tak ji tam nedam v PPS, ale zkonvertuju ji predtim do PDF. Opravdu jsou pocitace, ktery nemaji nainstalovany PowerPoint. Kdyz mam dokument, tak ho nedavam ve Wordu, ale v PDF. Neverili byste tomu, ale fakt jsou lidi, co Word nemaji a nepouzivaji. A uz vubec byste neverili, ze Word, Excel a PowerPoint jsou aplikace, za jejich pouzivani se musi zaplatit. No jo. Cestny pionyrsky. At se propadnu do zapadniho Nemecka, jestli kecam, velebnosti.

A kdyz uz jsme u tech webovek. Nejlepsi stranky jsou ty, co maji udelanou navigaci ve flashi nebo v Jave. Kdyz pouziju prohlizec, ktery to neumi (nekecam, fakt takovy existuji), tak si na tech strankach ani neuprdnu. Tohle muze vymyslet jen dement. Jak jinak, ze?

Dementi specialitky



This page is powered by Blogger. Isn't yours?