26 října 2006

 

Milujeme Microsoft v jeho nekonecne moudrosti

Tento prispevek nebude o Windows. Nebude ani o Wordu. Nebude ani o Internet Exploreru. Vsechno to jsou kontroverzni produkty. Maji sve zastance, maji sve odpurce. Na tom neni nic divneho.

Tento prispevek bude o vyvojovych nastrojich s lehkym akcentem na .NET technologii.

Najelvarna pro neposkvrnene .NETem. Prestavte si vetsi firmu. Homogenni prostredi lze jen tezko predpokladat (homogennim rozumime to, ze je vsude stejne platforma - treba windows nebo linux nebo cokoliv jinyho). Kde je problem? Vsude bezi jine aplikace. Pro MACy, pro wokna i pro linux jsou ruzne aplikace, takze sprava je komplikovana. Tedka aby v tom nebyl bordel, tak se udela sjednocujici vrstva, ktera pobezi nad touto platformou a vytvori vyssi vrstvu, ktera bude pro vsechny stejna, takze jeden jediny program pobezi jak na MACu, tak woknech, tak i linuxu. No a to se snazi .NET. Myslenka je to hezka, ale jak se rika: Nevetsi nepritel teorie je praxe.

Prakticky to znamena, ze musite vytvorit sakra stabilni kus softu, jehoz verze se bude minimalne menit a musite ho vytvorit pro vsechny plaformy. MS sice tvrdi, ze je .NET multiplatformni, ale jedina implementace je pro wokna (jo, ja vim, co je mono, jenze to je vyvojem za MS pozadu, takze implementuje jen podmnozinu .NETu). Dal muzeme polemizovat o ty stabilite verzi. Uz tu mame verzi 2.0 a 3.0 uz se pripravuje (a rozdily jsou zasadni).

Dal .NET framework je distribuovan (a pokud neni tak by asi mel, pokud je myslenka sjednocovani - jako ze neni - tak zasadni) jako soucast OS. Jenze donutte linuxovy distra, aby vkladaly mono do distribuce. Proste pro to nemaji duvod. A dalsi problem: nainstalujete si OS, ktery ma v sobe treba .NET 1.1, jenze aplikace, kterou chcete spustit vyzaduje .NET 2.0. Takze si ten framework musite aktualizovat. Ja nevim, jak pro vas, ale pro me je tohle peknej opruz. Obycejny BFU tohle nepochopi a nevi co s tim. Pro nej ta aplikace proste nefunguje. Sbohem a satecek. Ale zase nejsme tak uplne blby, ze, takze by se dal .NET framework aktualizovat v ramci inkrementalnich updatu (tzn. Windows Update). A co na to linux? A MAC? A Jan Tleskac?

A kdyz uz jsme u ty multiplatformity, nesel by .NET framework treba na PDA? Sel! Jen ho musime oriznout na nazvat Compact Framework. Tady je stejny problem s verzemi a hlavne tady uz nam inkrementalni updaty nepomuzou - OS je pekne v ROMce. Ale muzete si nainstalovat novejsi verzi, ta vsak bude v RAMce nebo na karte.

NET CF 1.x je soucast WM2003. Ale jako na potvoru, kazdy novejsi program napsany pro .NET vyzaduje 2.0 - alespon, co muzu posoudit z objevivsich se freewaru). Proc? Protoze .NET CF 1.x je vyprasenej! Kupr. si neumi sahnout do registru (to je misto, kam si kazda slusna aplikace uklada svoje nastaveni). Taky v nem treba nejde napsat Today Plugin. Ma to pomaly vykreslovani. Zabira to celkem dost cenyho mista v RAMce/na karte. No proste nevidim duvod, proc si to instalovat. Nativni aplikace je z uzivatelskeho hlediska vzdycky lepsi. Ale to plati jen pro PDA, ktery maji omezeny zdroje. Na PC rozdil mezi nativni a .NETi aplikaci v zasade nepoznate.

Pohled .NET programatora


Z pohledu programatora, kteri pise pro .NET, je .NET celkem fajn. Rychle v tom udelate soustu veci. Velika podpora v knihovnach. Na co si vzpomenete, to tam je. Vysledny beh je rychly.

Pohled ne.NET programatora


Nekdy ale musite pracovat s cizi .NET aplikaci, aniz byste meli zdrojak a mohli si ji opravit. Napr. kdyz delate task manager pro PDA, tak musite umet koretne zavrit vsechny aplikace. I ty .NETi. MSDN (bible programatora pro Windows platformy) ohledne toho rika: posli zpravu WM_CLOSE a aplikace na ni zareaguje tak, ze ukonci okna, frontu zprav, uvolni pamet, atd. Co myslite, reaguje .NET okno na WM_CLOSE jak ma? No jak ktery. Ale zabijeci zprava WM_QUIT zabere :) At ziji hacky a systemovost reseni!

Vyvojove prostredky


Aby clovek mohl vyvijet potrebuje: toolchain (retez aplikaci, ktere ze zdrojaku vytvori binarku, kterou si muzete pustit - to jako to exe), editor pro psani zdrojaku, obcas se hodi debugger, tracer neni k zahozeni, neco co udela memory dump, a jeste par veci, ktery stejne moc nepouzijete. MS tohle resi jednim poradnym kusem softu, za ktery si necha poradne zaplatit. Ted se tomu nadava Visual Studio. Ja mam VS6. Neni dokonaly, ale slouzi. Aktualne je nejaky VS2005. Pokud mate nejnovejsi komp a wokna podle MS (= jeden disk oznaceny C:), no problem. Ale nevim, proc pri instalaci VS2005 mi to nuti novejsi DirectX. NEBO: pustite instalaci, zamysli se to a rekne: Neni dostatek mista v odkladacim prostoru (tim jako mysli swap). No to fakt neni. Na disku C: je jen OS, aplikace jsou na D: data na E:. No dobra, zmenime mu teda cestu ke swapu, ktery hodime na D:, kde je mista habakuk. Pustime znova, zamysli se to, rekne: Neni dostatek mista v odkladacim prostoru. No nic. To programoval (a modri uz vedi) dement!

Zaver


Microsoft vi, co je pro tebe nejlepsi a co potrebujes. Hlavne, ale nepotrebujes mozek. Takze si uzivejte sve linuxove prostredi, ktere muzeme nazvat prostredim a ne ignorantem jako tomu je u woken.

24 října 2006

 

Z bláta do bláta

V jedné nejmenované velké společnosti byl problém s komunikací externích firem. Ta probíhala před XML soubory. Strukturu těchto souborů měla na starost jedna slečna ze společnosti. Její specialitou byl naprostý chaos. Každé XML mělo odlišnou strukturu pro stejné věci a i při drobné změně docházelo k reorganizaci celého souboru opět na něco nového. Jednou někoho napadnul výborný nápad. Celý dohled nad komunikací externích systémů svěříme nějaké firmě. Paráda.
A kde je pointa? Slečna přešla i se svými znalostmi do zmíněné firmy, dál vytváří chaos a programátoři z externích firem dál nadávají "Kterej dement dělal to blbý XML?" (někdy i hůř)

16 října 2006

 

Banik Pyco!

Clovek si jen tak vyjede do Prahy a jaky nema stesti. Pri presunu metrem s nim cestuje dobre pres 80 fanousku Baniku Ostrava vcetne policejni eskorty tezkoodencu. Za pokriku "prazske kurvy" se fanousci presouvaji z vlaku do metra. Pri cekani na metro skaduji jak o zivot. Hlavne, aby ty prazsky kurvy vedely, ze prijeli fandove z Ostravy - nality jak zakon kaze. Tri hodiny ve vlaku s lahvacem a clovek degeneruje na uroven suchy nudle.

Dal fanousci prestupovali na stanici Muzeum - my k nasi smule taktez. Pri cekani na dalsi vlak metra jsme si zde vyslechli nekolik "pisni". Slovum asi krome fanousku nikdo nerozumel, ale oni si "zpevem" dodavali kuraze, aby jim stouplo jiz tak male sebevedomi. Po chvili cekani se nam vsak dostalo prvniho zadostiucineni. Vlak metra prijizdejici do stanice spustil houkacku a skandovani a zpev fanousku se v jejim - nyni tak libeznem - tonu ztratil jen to hvizdlo. Nevim, zda tak ridic chtel varovat opilce pred padem do kolejiste nebo je proste jen tak z pleziru prehoukl. Kazdopadne pri nastupu do metra fandove ani nepipli.

Pri vystupu na Hradcansky jsme se drzeli fandama. Pohled smerem k eskalatorum byl uchvatny. Kam oko dohledlo fanousek Baniku. Pak tlusta cerna oddelujici skupina tezkoodencu. Nakonec zbytek lidi. Kdyz uz jsme byli asi 30 metru od eskalatoru (fanousci se pohybovali velice pomalu a rozvazne - ostatne jako zkuseni opilci), tak prestal fungovat. Fanousci to nesli opravdu nelibe a museli nahoru hezky po svych. Pravy eskalator vypovedel sluzbu uplne a levy, kde uz byla vetsina ostatnich lidi se dal do pohybu. Jak jsme mijeli fanousky Baniku potupne kracejici vzhuru po svych, pral jsem si, aby eskalator byl 2 krat, co dvakrat aspon 5 krat tak delsi nez je.

Fotbalu nefandim, ale kdyz jsem se rano dozvedel, ze Banik prohral 3:0, ja to vitezsti Sparte ze srdce pral.

Nechci timto tvrdit, ze kazdy, kdo fandi Baniku, je dement, jen popisuji, s kym, nebo lepe recno s cim jsem mel tu cest.

A zaverem bych jen citoval z Maxipsa Fika: "Fandi! Ale zustan clovekem".

15 října 2006

 

Dement nikdy nespi

Dneska rano se vzbudim a rikam si, ze me uz dlouho nikdo nevytocil. Pritom prilezitosti bylo dost. Rano prijde email, ze soft XYZ neumi tuhle vec. Jasne, soucasna oficialni verze to neumi, jenze programator je vzdy o krok pred uzivatelem a funkcnost dodelava. Vyvojova verze to uz umi. Takze si rikam, ze toho cloveka potesim. Pisu mu o tom, ze vyvojova verze to zvlada a ze se muse tesit na novou verzi, kde to uz bude. A ten dement mi napise, ze at mu poslu testovaci verzi. Kokot! Proc je asi na strankach info, ze se testeri se sdruzuji v mailing-listu, kde se probira vyvoj, testovani beta verzi, lokalizace a dalsi veci spojeny s vyvojem? Asi pro srandu kralikum, ne?

A druha vec, co mi sere, ale je tak trochu bokem. Proc z wordpressu vyhodili primy psani HTML? Tim jejich dementnim WYSIWYG editorem, co mi nefunguje v Epiphany, nic nenapisu. Nemuzu si udelat nadpis, tucnej text, italickej text, jediny co muzu je ciselny a odrazkovy seznam, protoze jejich "teply" klavesy nekolidujou s menu v Epiphany. Takze cely text je plain, bez zvyraznovani. ALE JA CHCI KURVA ZVYRAZNOVAT! Pitomci! Aspon tam mohli dat volbu "povolit primy editovani HTML". Snad vim, co delam, ne? A kdo to nevi, at si pouziva ten jejich WYSIWYG. Kurva drat!

11 října 2006

 

Kdyz to nejde ani vetsi silou...

Na svym dvoudennim putovani krajem ceskym jsem potkal na dvou ruznych mistech dva stejne projevy dementismu.

Prvni vec se stala pred odjezdem. Prijdu k bankomatu. U nej stoji chlapik v monterkach a zurive vymackava PIN. Jenze bankomat je neposlusny a nechce dat penizky. Ani kdyz zvolil castku, porad nic. Nepomaha ani vetsi sila pri mackani tlacitek. Bal jsem se, aby tam na me jeste nejaky ty tlacitka zbyly. S jakou silou je ten clovek mackal, to se neda popsat. Ale opravdu tim ten bankomat nedonutil, aby mu dal penize. To je tak tezky pochopit, ze kdyz je v bankomatu 1 kus tisicikoruny a ja chci 800, takze mi to ten bankomat proste nemuze dat, ani kdybych se rozkrajel ja, bankomat nebo nekdo dalsi. Kdyz to nejde, tak do toho proste prastim, ono to pujde, tomu rikam logika...

Druha vec. Jdu podchodem, kde jsou kramky, jednim z nich je pekarstvi. Pred nim matka s kocarkem a chce vjet dovnitr. Jenze ouha. Dvere jsou uzsi nez sirka kocaru. Ovsem to nasi maticce nezabranilo zacit poradne tlacit. Ten kocar proste musi dovnitr! jinak se nejmenuju stara Wajtingrova... Kdyz pominu fakt, ze s kocarem by zabrala pulku kramu, takze by se tam vesli uz asi jen 3 lidi a pokud by pak chtela ven, tak by ty lidi proste museli opustit onu malou mistnost, kde pekarstvi prebyva, vychazi mi z toho jediny. Dement!

04 října 2006

 

Trable s bankovní kartou

Bankovní karta – kus plastu, který má nahradit hotovost. Nemusíte s sebou vláčet spoustu peněz, při ztrátě ji chrání PIN kód, skoro všude ji vezmou...zkrátka samé výhody. Poslední dobou, ale narážím i na komplikace při jejím používání.

Tak od začátku. Pořídil jsem si PDA a chtěl si koupit software. Nejjednodušší je nákup přes internet. Zjistil jsem, že karta Visa Electron jde použít pro nákup přes internet. Paráda. Pár emailů s infolinkou ČS a první problém. K mojí smůle jsem před třemi lety dostal ještě kartu, která toto neumožňuje. Ta správná se začala vydávat o měsíc později :-( Tento měsíc jsem si došel pro novou kartu. Paní na pobočce se hned v úvodu rozpovídala o tom, jak je to nebezpečné. Chvíli jsem jí nechal chrlit našprtané informace a pak ji přerušil s tím, že nejsem standardní klient, protože vím co chci teď kupovat, vím kde a vím jak to má ten obchodník zabezpečené. Přeskočila zbytek a na řadu přišlo nastavení limitu. První nastavení zdarma, další za 50Kč. No zrovna takhle si nepředstavuji tolik omílané zvyšování bezpečnosti. Člověka to nutí nastavit co nejvyšší limit, aby ho nemusel hned měnit. Pár podpisů a hotovo, karta začne platit až za měsíc a její platnost je pouze jeden rok, protože se začínají vydávat čipové karty. Ale až za dva měsíce. No nemám to já štěstí :-)

Výběr z bankomatu taky vypadá jako triviální operace. Vložit, PIN, částka, vzít peníze, kartu a hotovo. Jak jednoduché. Tak si takhle jdu večer, samozřejmě bez peněz, vybrat hotovost. Bankomat je umístěn uvnitř banky a dveře před ním se otevírají kartou. A tady nastává problém. Místo otevření dveří na mě párkrát blikne dioda a já chápu, že si podle ní mám trhnout nohou. No stane se. Dvakrát v jednom měsíci a na různých místech to už naštve.

Platba u obchodníků. Včera jsem v Kotvě platil kartou pět minut. Prodavačka jen kroutila hlavou a mumlala něco jako "No ono je to nějaké přetížené. Třeba to projde, když to zkusím ještě jednou." Povedlo se to "hned" napočtvrté. Dnes ráno jdu nakoupit do potravin. Vystojím dlouhou frontu k pokladně a tam se dozvím "Jo dneska z technických důvodů nejde platit kartou." Paráda, v peněžence mám dvě kačky. Tak hurá najít nejbližší bankomat a vybrat raději vyšší částku.

Karta je pěkná věcička, ale bez hotovosti je člověk často namydlenej.


03 října 2006

 

Dement zpravodajsky

Vlastnim notebook Fujitsu Siemens S7020D. Nedavno se objevily problemy s notebookovymi bateriemi od Sony. Postizeni byli uzivatele notebooku Lenovo - napr. Alanu Coxovi (linux kernel hacker) nedavno jeho notas Lenovo taky shorel. Shoreni notebooku neni jiste prijemna vec. Takze Lenovo a Sony spolu zacali vymenovat bateria zdarma. Nyni zacal vymenovat baterie i Fujistu Siemens. Na severu cdr.cz se objevila zprava (citujeme):

Úterý, 3. října 2006, 00:00 - Nommo

Pamatujete si ještě dobu, když aféra s vadnými akumulátory začala? Tehdy společnosti HP, Toshiba a Fujitsu tvrdily, že sice používají baterie Sony, ale „jsou jiné než ty, co používá Dell“. Na Toshibu došlo nejdříve, i když zde prý nejde o bezpečnostní riziko, ale o funkční nedostatky, kdy baterie „jednoduše přestane fungovat“.

No a nyní se přidává i společnost Fujitsu, která sice nadále tvrdí, že si není vědoma žádných problémů u svých notebooků podobných těm, jako měly Dell a Apple, ale rozhodla se se Sony spolupracovat na jejím „dobrovolném programu výměny baterií“. Konkrétně má jít o modely prodávané v Japonsku (FMV-BIBLO LOOX P70R, P70S, T50M, T50R, T50RN, T50S, T50SN, T70M, T70M/T, T70MN, T70R, T70R/T, T70RN, T70S, T70S/V, T70SN a FMV-P8210) i mimo něj (LIFEBOOK P1510, P7120, S7020, S7020D, S7025, S7025D, C1320, C1320D, C1410). Evidentně tedy i v Japonsku platí přísloví, že prevence je levnější než lék, byť se Fujitsu stále drží i rady profesora Plzáka: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat!“ Uvidíme, zda-li se za pár dní či týdnů nepřidá nakonec i HP, naposledy to bylo Lenovo.

Vsimneme si, ze podle teto zpravy je postizen i muj notebook. Takze se vydame na stranky Fujitsu Siemens a hledame, co s tim. A co nezjistime. Program vymeny baterii se zdaleka netyka modelu uvedenych ve zprave serveru cdr.cz, ale uplne jinych modelu, ktere cdr.cz vubec neuvadi!

Publikovat nepravdivy zpravy to muze snad jen dement.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?