01 září 2006

 

Typografem snadno a rychle

Začneme zeširoka. Miluju, když někdo (většinou nějaká "mocná" firma) vytváří v lidech pocit, že udělat nějakou věc je přeci tak snadné. S naším wizardem dokážete vytvářet dokumenty snadno a rychle. Snadno a rychle neboli hnusně a nekvalitně. Vše, co se udělá rychle, nemůže být kvalitní. Kvalita vyžaduje investovat práci, čas a péči (a ještě pár dalších věcí).

Ale dost obecných plků, jdeme rovnou k věci. Microsoft Word. S ním dokáže vytvářet dokumenty i vaše babička. Dokáže. Ale garantuju vám, že to bude hnus nad hnus (pokud vaše babička není typograf a nestráví hodiny nad přemlouváním Wordu, aby mi tu sakra dělal půlčtverčíkovou mezeru).

Problém ale začíná jinde. Někdo musí text napsat - autor. Někdo ho musí vysadit - typograf. Tahle cesta je pomalá a drahá. Málokdo si ji může dovolit. Proto se často přenáší část úpravy nebo úplně celá (v tom horším případě) na autora textu, který ovšem většinou o sazbě nic neví. Tito lidé pak dělají takové věcičky, jako že podtrhávají, nekonzistentně zvýrazňují a pokud mají tu moc, mění písmo. Jo, ve Wordu takovou věc uděláte rychle. Klik, klik a je to. Jenže výsledek opravdu stojí za to.

Nehodlam tu dál nadávat na Word. Word je textový procesor a není to nástroj pro sazbu. Tečka. Ve Wordu si klidně text připravte, pokud vám nevadí, že už to ničim jinym než Wordem nezpracujete. Jak odvážná a kacířská je myšlenka čistého textu, který je dál zpracovatelný libovolným nástrojem. Nikdy se ve Wordu nepokoušejte o sazbu. Nemá to cenu. Ztráta času.

Už ale slyšim: Já ve Wordu knížky nesázím (to je jedině dobře), já vůbec nesázim, já si potřebuju udělat jen takovou cedulku. A jsme u toho. Tomu se řiká akcidenční sazba. V typografii možná více než jinde platí pravidlo, že méně znamená více. Takže nebudeme podtrhávat, to co chceme zdůraznit, ale uděláme to pěkně tučnym a přiměřeně velkým stupněm písma.

Druhá zasadní věc, co mě neskutečně vytáčí a nejen mě je písmo MS Comics Sans. Tedy úplně přesně řečeno není to samo písmo, co mě vytáčí, ale jeho nevhodné používání. Písmo má v názvu Comics a charakterem připomíná cirkus. Když budu dělat poutač pro cirkus, tak ho klidně použiju, pokud bych neměl po ruce lepší font. Ale proč jím proboha někdo dělá popisky technických kreseb? Nebo jím někdo sází jídelní lístek? Ještě jsem nebyl v podniku, ke kterýmu by se to písmo hodilo (a takových podniků moc nebude). Ovšem nejhorší, co vás může potkat, je kombinace obojího.

To není nic jinýho než neskutečný amaterismus. A přitom by stačilo použít nějaké dobře čitelné písmo a nepodtrhávat (to přeci není tak náročné). A hned by to vypadalo o milion procent líp.

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?