14 září 2006

 

BFU v akci: Feature requesty a testování

Tak jo, tentokrát mě pěkně nasral. Dement jeden Korejskej! O co jde? Takže máme software, který načítá vstupní soubory (XML) v různých kódováních a překódovává je do Unicode-16. Běžný kódový stránky pro Evropu a Ameriku umíme odladit, protože písmo zde má stejnou tradici, takže i implementace kódových stránek je stejná. No problem.

Problémy však jsou s takovýma věcma jako je japonština, čínština, korejština, atd., které mají jinou písmovou tradici a proto je implementace odlišná. Není to nic extra složitýho, ale bez znalosti daného jazyka a s příslušnym fontem to člověk nemá šanci udělat.

No takže váš soft si stáhne nějaký Korejec a nejde mu korejština. Jasně, korejsky neumíte a dokud si o to někdo nenapíše, tak to nemá smysl řešit. No dobrá, požadavek na korejšinu přišel, proč to neudělat, přidání není nic složitýho jen potřebujete testera, který to ochotně vyzkouší a napíše vám, tady je chyba, mělo by to být tak a tak, ale vidim to a to. Potud žádná křeč.

Takže sednete ke kompu, začnete googlovat, abyste našli kódovou stránku pro koreštinu a její mapování do Unicode-16. Pak potřebujete znát systém zakódování, abyste to správně přečetli a dobře dekódovali. To se taky dá najít, ale je to maličko těžší. Ale všechno potřebné nakonec seženete, sednete, napíšete. Uděláte testovací verzi. Napíšete testerovi, ať otestuje testovací verzi (podobnost s telefonistou zde není náhodná!), kde mu řeknete, že ať nic dalšího netestuje, že to tam prostě nefunguje, páč je to brutálně vývojová verze a že to teda nemá smysl.

On vám sice napíše, že to tam nefunguje, což vy víte, páč jste ten kód přeci psali a taky jste mu psali, že to nefunguje, ale on vám to prostě musí sdělit. Na druhou stranu otestuje tu korejštinu a napíše, že to funguje. Tak jste rádi, že se to povedlo a máte radost, že váš program může používat víc lidí a máte takový ten pocit, že váš program je hodně mezinárodní - můžou ho přeci používat až v daleké Koreji. Ale co se nestane. Za týden vám ten tydýt napíše, že Korejština nefunguje. Jen tohle. Nic víc, nic míň. Takže kupuju letenku do Koreje a jdu mu rozbít hubu! Dementovi!

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?