16 srpna 2006

 

Kdo to programoval? Aneb blba ani tři tituly nespasí

Něco z programátorského prostředí. Občas musím prolézat cizí kód vytvořený v nejmenované velké společnosti a narážím na neskutečné věci.

Např. naprosto zbytečná konstrukce if (false) { 2 stránky kódu }. Nikdy se to samozřejmě neprovede, jen to zabírá místo, plete při pozdější analýze a ještě se to zbytečně přenáší na server. Poprvé jsem na to zíral a pokusil se autorovi této prasárny slušně emailem vysvětlit, že je to tam naprosto zbytečně a ptal jsem se proč to tam nechal. Dostal jsem odpověď "Co když to bude někdy potřeba?". No schovávat si takhle kusy kódu ve 40MB zdrojáku je fakt užitečné a určitě to za rok, dva někdo najde a použije :-D No zkusil jsem ještě namítnout, že by se to dalo taky kompletně zakomentářovat, aby se to nepletlo. Po debilní odpovědi "Proč? Vždyť je to úplně stejný. Já to tak dělám vždy a zatím jsem neměl problém, tak to nebudu měnit." jsem vypustil několik nadávek a v zájmu svého duševního zdraví jsem s touto zbytečnou činností přestal. Asi když mám míň titulů, tak mu do toho nemám co kecat. Virius by mu za tohle nakopal při zkoušce pr..l

Další, ještě vymakanější varianta je složitý výpočet nějaké hodnoty přes celou stránku. Nejlépe s několika dotazy do externí databáze a pak je řádek s použitím této hodnoty zakomentářován s poznámkou, že jde o starou funkčnost. Grrrzase by mě zajímalo kterej blbec tohle udělal. To je ideální programátor Woken, když tak čtu nároky Visty na DirectX 9 kompatibilní grafikuale to jsem lehce odbočil. Celé se to samozřejmě musí úplně zbytečně provést, zpomaluje to a při dalším procházení kódu to plete. Oni jsou snad placeni za počet vytvořených řádků kódu.

No a pak jen zírám na úžasnou všepojímající datovou strukturu, ve které se jedna hodnota vyskytuje čtyřikrát na různých místech a při různém použití se jednou použije tahle, podruhé tahleatd. Vím co bych dostal za odpověď na můj dotaz "Proč tam není jen jednou?". Určitě by měl autor jednoho z řešení námitku "No já jsem nevěděl kde to mám hledat a jestli s tím můžu pracovat, tak jsem si udělal další." Asi nemusím vysvětlovat jaké problémy nastávají. Chci použít tu hodnotu, ale sakra která je momentálně správná, když je v každé něco jiného? No prostě chaos.

Komentáře:
nejspis to budes znat, ale kdyby nahodou ne, tak prehrsle podobnych programatorskych perel clovek najde na daily wtf (www.thedailywtf.com) - k mym oblibencum patri napr. definice vyctoveho typu ala bool: (true, false, file_not_found)
 
Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?