21 srpna 2006

 

BFU v akci I.: instalace CABů na PocketPC

BFU neboli Bloody Fucking User. Politicky korektně se to překládá jako Běžný Franta Uživatel, což je naprosto zcestný. S BFU toho člověk zažije mnoho, tak proto ta římská číslice v názvu. Myslím, že to bude pěkný seriál...

Ale k jádru. Existují v zásadě 3 způsoby jak něco nainstalovat do PocketPC:
  1. vývojář připraví instalační soubor přímo pro PocketPC, má koncovku .CAB.
  2. vývojář připraví spustitelný .EXE soubor pro desktop, který se postará o instalaci do desktopu (pro případnou další instalaci) a zároveň nainstaluje program do PDAčka.
  3. vývojář je línej a zabalí aplikaci třeba do ZIP (nemusí, ale pokud chce šetřit uživatelův čas a příp. peníze při stahovaní, tak to udělá) plus přiloží návod, kde stojí něco jako: tohle nakopírujte sem, tohle nakopírujte tam a máte to.
My se budeme zabývat prvním způsobem. Takže jsme vývojář a jsme hodný na uživatele, takže jim připravíme .CAB. A protože jsme opradvu hodný, tak ho i zabalíme ZIPem, aby se to rychlejc stáhlo. Jenže my jsme doopravdy fakt hodný, tak uživatelům děláme i samoinstalační .EXE (viz 2. bod). A protože jsme úplně maximalně hodný, tak napíšeme i návody, jak se zaZIPovaným a samoinstalačním souborem zacházet a návod dáme na WWW stránku, kde se dají tyto soubory stáhnout.

Dál se bavíme o zaZIPovanejch CABech. Pokud je uživatel chytrej, tak první co udělá je, že si stahlej soubor rozbalí (samotnej ZIP mu k ničemu moc není). Vidí .CAB, hurá s nim do PDAčka, tapne na něj a je nainstalováno. Jak prosté, že Watsone? Žádný návod netřeba. Milión a jeden program se tak instaluje, tak proč by tady měla být výjimka. Neni a nebude! Proč taky?

A teď přichází na scénu aktivní BFU. Vidí ZIP, rozbalí. Vidí .CAB, vleze do něj - šak CAB je tež archyv, ne? Vidí soubory jako: 000prg.001, prgcfg.002, 000setup.999. A co teď s tim? Tež napišeme vyvojaři majl, že to nejde nainstalovat. To né, že by se podíval, jestli k tomu neni někde na stránkách návod. To mu v tom mozku - co mozku - v tom prejtu co tam má prostě nedojde.

No nazabili byste ho?

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?