30 srpna 2006

 

Arogance kuřáků

Myslím si o sobě, že jsem celkem tolerantní, ale v poslední době to vzhledem ke kuřákům přestává platit. Může to být postupujícím věkem, větším počtem arogantních kuřáků, kombinací obojího nebo ještě něčím dalším. Z celkem normálního člověka se po zapálení stává negramotné individuum s radikálními názory na svobodu.

V platnost vstoupil zákon, který zakazuje kouřit na zastávkách. Nedošlo ale k žádné změně. Zem poseta vajgly, tvořící se smradlavé obláčky pod nápisem "Zákaz kouření" a pár výjimek stojících dál od zastávky. V praxi je tedy zahuleno všude na zastávce i okolo ní.

Hospody taky kapitola sama pro sebe. Najít místo, kam by člověk jednou za čas přišel na jednu Plzeň nebo skleničku vína a poklábosil s kamarády nebo kam by šel se slečnou na jídlo a pak nepáchnul jako prase, je skoro nemožné. Někteří majitelé to řeší vytvořením části pro nekuřáky, ale cedulku s nápisem "Nekuřácká část" kouř ignoruje a drze proniká i tam. Úžasné je vytvoření oddělených míst, ale vyhánění hostů bez objednávky jídla do té smradlavé.

Naprosto mimo jsou i argumentace, že to kouření není tak špatné, protože jsou horší věci. Že je to i prospěšné a když to někomu vadí, tak může přece odejít.
Nejsem pro radikální zakázání kouření. Vždyť si každý může dobrovolně ničit zdraví jak sám chce, ale ať si likviduje jen to svoje! Část kuřáků naprosto ignoruje jakékoliv zákazy a proto bych byl pro přísnější tresty.

Někdy je to zajímavý pohled. Každé ráno vidím závislé trosky na zastávce, jejich úlek při příjezdu tramvaje a pokus co nejrychleji vykouřit zapálenou cigaretu, vyfukování ještě v průběhu jízdy. Před vystoupením už vytahují další "pochoutku", do druhé ruky připravují zapalovač a s toužebným výrazem sledují přibližující se zastávku. Byl by z toho zajímavý fotografický materiál, ale vím, že ostatní kuřáci by s jistotou tvrdili, že na tom tak nejsou, že oni jsou přece v pohodě. A v duchu tohoto blogu asi jen úplní dementi by pronesli větu "Když budu chtít, tak s tím mohu kdykoliv přestat" :-(

Komentáře: Okomentovat



<< Domu

This page is powered by Blogger. Isn't yours?