18 prosince 2007

 

DFUS: Prosel jsem ci neprosel?

Clovek prisedsi do US celkem rozumne ocekava, ze mistni lide znaji mistni pomery. Napriklad stupnici znamek ve skole. Napisu studentovi, ze dostal C. A on se mi pta:

C? To znamena, ze jsem prosel?

Misto toho, aby se sel ozrat, ze to udelal, tak posila takovyhla maily. Tak si na druhou stranu rikam, ze bych mu to jeste mohl zmenit na F (propadl), dokud je cas :) Tomu se rika demence v akci...

05 prosince 2007

 

Overit, proverit, hlavne ale neverit

Dnesni prispevek bude na tema banky. To, ze v CR jsou banky zlodeji, je zname. Poplatek se plati za kdejakou kravinu, protoze jinak ty banky asi vydelavat neumi. Nicmene dnes si nebudeme povidat o ceskych bankach, ale o americkych.

Prekvapive tu maji stejnej bordel jako v CR. Posudte sami. V lednu 2007 zakladam ucet. Urednice mi to zalozi behem par minut. Ok, jsem spokojeny, jde to rychle a bez problemu. Ucet funguje okamzite. Na zacatku sice byly drobne problemy s kartou, ale to se vyresilo obratem. Tedy bezne operace zvladaji rychle. Maji to za ty leta optimalizovany. Pri zakladni uctu mi rika urednice, ze musim prinest SSN (takovy cislo), aby mi ho doplnila do zaznamu. Normalne ten ucet bude fungovat, ale pro uplnost. Pozn.: pri zakladni uctu jsem SSN jeste nemel, bylo to v jednani.

Takze SSN prislo, zajdu do banky, at mi to tam zenska zapise. Toz sedla a zapsala. Tak si rikam, jak jim to tu pekne funguje a spokojene odchazim.

Co se ale nestane. V rijnu si chci koupit fotak (lehce pres 1000 USD), tak naklikam na netu objednavku, zaslu obchodu. Obchod, ze to chce overit pres program Verified by Visa. Mam VISA kartu, tak vzhuru do toho - jde to delat online. Toz vyplnuju registraci. Chteji kde co a krom toho i posledni 4 cisla SSN. Toz zadam vsechno co je treba. Klikam na odeslat a ze prej "je nam lito, informace je nespravna". Zkontroluju, znova a zase nic. WTF? Toz seru na platbu kartou a zkousim PayPal. Zadam udaje, odeslat a hovno. Tak to mi teda serou. Toz posilam prachy na PayPal ucet a z toho se to pokusim zaplatit. Prevod trva 3 dny (to je rychlost, co?). Prachy jsou na ucte. Pokus o platbu. Uspech! Slava!

No nicmene jdu se zeptat do banky (pobocka na univerzite), jak to, ze to neslo pres kartu. A ani pres ten Verified by VISA. Rika mi, ze SSN je zadany, ale problem je v tom, ze nejde platit kartou vic nez 1000 USD. Omezeni banky, ale ze se to da zvednou na 3000. No ok...

Prosinec. Potrebuju neco koupit za cca 50 USD. Limit to nepresahuje, tak vzhuru do toho. Vyplnim udaje, vsechno ok a vida nase znama stranka s Verified by VISA. Zadam info. A co? Hovno! Zase to nejde. Tak to uz me nasralo tak, ze volam do banky. Prej mi dokazou dat docasny heslo (info z webu). To je to, co potrebuju. Dostat se na "ucet" a nastavit ho, aby uz to konecne slo. Nicmene bigos na drate mi tvrdi, ze neni zadany SSN. Jak neni? Snad jsem ho tam v lednu nesl, ne? Tak to tam byt musi. Tak jakypak, ze neni. Tak mu ho chci nadiktovat, at to tam jouda napise. Prej ze nemuze (jo to zname). Ale ze me muze prepojit na cloveka, co to udelat muze. No dobre... Prepojen, vysvetluju, co potrebuju. Jo, milej pane, to musite do banky a vyplnit nam tady takovy lejstro. Proc to nejde po telefonu? To musi bejt papirove... DEMENTI!!!

This page is powered by Blogger. Isn't yours?